Sledujte nás

Váš nákupní košík je prázdný

Přidejte něco, ať mi uděláte radost :)

Koupit nyní
Mezisoučet:
sleva:
Dárkový poukaz:
Celkem:

Expresní platební metody

Použijeme vaši adresu uvedenou na PayPalu. Na základě této adresy bude vypočítán také poplatek za doručení.

3D secure
Mastercard
VISA
STRIPE
Dotpay
Paysera
ClearPAY
PayPal

Fibromyalgie: jak s ní žít?

Aktualizováno: Nov 01, 2020
Fibromyalgie: jak s ní žít?

Fibromyalgie je onemocnění snadno rozpoznatelné podle svých příznaků. Doprovází ho charakteristická bolest, která se objevuje symetricky v určitých částech těla: na pravé i na levé straně.

Diagnóza fibromyalgie bere v úvahu existenci 18 citlivých bodů v různých částech těla: na krku, zádech, ramenou, kolenou atd. Při lehkém zatlačení palcem na tyto body pocítíte u nejméně 12 bodů z 18 ostrou bolest. Kromě symetrické bolesti mohou fibromyalgii doprovázet další příznaky:

O jaký typ bolestivých bodů se jedná?

  • pocit ztuhlosti a bolest svalů během ranních hodin,
  • poruchy spánku,
  • nedostatek energie,
  • bolesti hlavy a necitlivost.

Fibromyalgii často doprovází problémy s koncentrací a krátkodobou pamětí.

Pár známých faktů

Fibromyalgie je vzácné onemocnění, které postihuje pouze 3–5 procent populace. Nejčastěji se týká lidí ve věku 30–60 let, z nichž většina jsou ženy. Lékaři zcela nerozumí příčinám fibromyalgické bolesti. Předpokládá se, že toto onemocnění vyvolává určité změny v mozkové kůře. To se ale zatím nepodařilo potvrdit. Vzhledem k tomu, že vědci stále přesně neví, co fibromyalgii způsobuje, neexistuje na ni v tuto chvíli žádný lék.

Polovinu cesty k uzdravení tvoří životní styl!

Vzhledem k tomu, že stres toto onemocnění může zhoršit, je třeba se psychickému a fyzickému stresu co nejvíce vyhýbat. K příznivému psychickému a emocionálnímu stavu dále přispívá kvalitní spánek, venkovní aktivity a správná výživa. Domácí péče je důležitou součástí uceleného přístupu ke zdraví u všech, kteří trpí fibromyalgií. Doporučujeme do vašeho každodenního režimu zahrnout podložku Pranamat ECO. Její jemná masáž pomáhá utišit bolest v těle, snižuje napětí ve svalech a je účinná pro zmírnění stresu a křečí. Člověk trpící fibromyalgií by si každý den měl najít čas na odpočinek a vyhnout se tak přepracování. Někdy vám ale starosti mohou přetékat přes hlavu a pak se vyčlenění dostatečného množství času na odpočinek stává velkou výzvou. Už jen samotné ležení na podložce a polštáři Pranamat ECO po dobu 15–20 minut denně může významně ovlivnit hladinu stresu a úroveň bolesti.

Zůstaňte zdraví!